Coronamärket – märket som visar att du kan scouting under coronarestriktioner

Gör minst fem aktiviteter från listan nedanför som fungerar med de restriktioner som gäller. Ta hjälp av en vuxen. Det kommer fler uppgifter – välj vilka du gör. Skicka gärna en bild till din ledare på vad du gjort och skriv om du samtycker till att vi får publicera bilden på Facebook eller hemsidan.

• Digitalt lägerbål
    Scouterna livesände lägerbålet som invigde Demokratijamboree 21 november 18:30 – 19:30. Titta på filmen samtidigt som du sitter vid en egen brasa med de du bor med. I skogen vid eldstad, vid grillen på baksidan eller vid ett levande ljus vid köksbordet.
  • Din egen skogsmandala
    Gör en mandala med material från skogen.
    Se exempel här: https://www.facebook.com/groups/svenskascouter/permalink/4057182554310683/
  • Gör något nytt av något gammalt!
    Till exempel så kan du göra nya ljus av gamla ljusstumpar, smält på låg värme i kastrull (eller i ett vattenbad, det kan vara mindre roligt att få bort stearinet ur en kastrull). Bomullssnöre fungerar som veke. Gör i t.ex. konservburkar eller återanvänd glasburkar. Eller varför inte ta en gammal t-shirt och gör ett nytt gosedjur? En gammal toalettrullen kan bli ett fantasidjur! Möjligheterna är oändliga! Kom på egna idéer och dela med andra!
  • Porslinsdeg – gör fina och roliga figurer!
    Spårarledarna tipsar Spårarna lite extra att göra djur som vi träffat under hösten, varför inte en tiger eller en myrkotte? Väldigt bra att ge bort i julklapp också! Hur ni gör degen hittar ni här.
  • Titta efter fem växter och/eller träd du har i trädgården, utanför huset eller i närliggande skog, försök att ta reda på vad det är för något och några saker som var de växer m.m.
    Till din hjälp kan du använda en bok om växter eller hemsidan www.digiflora.se
  • Testa dina scoutkunskaper samtidigt som du passar på att vara utomhus!
    GPS Quiz erbjuder en virtuell frågeslinga samtidigt som du går den. Du behöver endast en mobiltelefon! Första koordinaten är: 62.638016, 17.963574 (Högslättens parkering nere vid Skyttevägen) Slå in play.gpsquiz.com i webbläsaren på mobilen och börja! Frågorna är ”fria” vilket betyder att man kan ta dom i oordning ifall man känner för det. Du måste vara inom 200 meters avstånd från tipsrundans startpunkt för att se frågeslingan. Ha skoj!

Det är viktigt att kolla så att det inte är skjutövning!
    Kolla på anslagstavlorna vid startpunkten, eller när du kommer till en bom.
    Det är ett brott (och farligt) att gå förbi en nedfälld bom!
    På kommunens hemsida här finns också scheman som visar när det är skjutövning och var.
  • Du är en stjärna!
    Gör en stjärna av papper eller kartong och skriv något snällt, positivt eller uppmuntrande. Lämna sedan stjärnan till någon som du bryr dig om eller sätt upp den på kylskåpsdörren så någon annan blir glad av stjärnan.
  • Laga mat utomhus
    På stormkök, över öppen eld eller varför inte på grillen? Behöver man lite matinspiration finns Spårarnas matlagningsbok här.
  • Fågelslinga
    GPS Quiz erbjuder en virtuell frågeslinga samtidigt som du går den utomhus. Du behöver endast en mobiltelefon! Den här slingan finns på museet på Murberget med startpunkten framför den gamla skolbyggnaden. Slå in play.gpsquiz.com i webbläsaren på mobilen och börja! Frågorna är ”fria” vilket betyder att man kan ta dom i oordning ifall man känner för det. Du måste vara inom 200 meters avstånd från tipsrundans startpunkt för att se frågeslingan.
  • Lussekatt och pepparkaka låt er väl av detta smaka. Se, Lucia bjuder här. Se i korgen som hon bär!
    För er som gillar att baka, passa på att göra några lussebullar samtidigt som du tar märket.
    Prova och se om du kan få till någon scoutig dekoration på pepparkan eller varför inte på pepparkakshuset?
    Klara, färdiga, baka!
  • Knop-fantastiskt!
    Byggen en koja eller något annat med hjälp av slanor eller pinnar (som du hittat på marken) och rep. Använd så många knopar du kan! Litet eller stort spelar ingen roll, det ska var knop-fantastiskt det du gör!
  • 24-timmar i en sovsäck
    Spendera 24 timmar i sträck i en sovsäck, den enda undantaget är toalettbesök, annars ska du vara i sovsäck ett helt dygn. Lycka till!